Hogyan működik egy klíma

Mivel a nyarak igazán forróvá váltak az utóbbi években, így hazánkban is egyre többen döntenek klíma beszerelés mellett, hogy legalább a lakás hőmérsékletét elviselhetőbbé tegyék. 

Az otthoni klímaberendezés feladata, hogy hűtse a belső tereket, ehhez az otthonunk belsejéből kifelé szállítja a hőt, meleg levegőt. Egy otthoni klímaberendezés elsődleges funkciója tehát, hogy lehűtse a levegőt, ezáltal komfortosabbá és elviselhetőbbé tegye a kánikulában otthon töltött időt. 

Leegyszerűsítve a folyamat így zajlik: a légkondicionáló gép a rendszerében lévő hűtőközeget használja fel a helyiségből származó felesleges hő elnyelésére, amelyet azután egy csőrendszeren keresztül egy külső tekercsre pumpál. Egy ventilátor fújja át a levegőt a hűtőközeget tartalmazó forró hőcserélőn, átadva a hőt a hűtőközegből a kültéri levegőbe. A hűtőközeget ezután visszaszivattyúzza a belső térbe, majd a folyamat kezdődik elölről. A hőeltávolítása után már csak a hideg levegőt kell visszafújni a helyiségbe, így tovább hűtve a belső teret. A számunkra tetsző légkondicionáló kiválasztásához, a klíma beszerelés folyamatához is célszerű szakértő segítségét kérni. Ő az otthonunk helységeinek vizsgálata során javaslatot tesz rá, hogy hova érdemes a klímát felhelyezni, hogy az a legoptimálisabban tudja elvégezni hűsítő feladatát.