Klíma fűtésre

Használható-e egy légkondícionáló berendezés fűtésre? Teljes mértékben. A modern klímaberendezések többsége olyan fűtési móddal van ellátva, amely lehetővé teszi a szükséges akár nagyobb mínuszokban is történő fűtés biztosítását. Ez egy rendkívül hatékony fűtési megoldás lehet, amely hosszú távon pénzt takarít meg, miközben páratlan kényelmet biztosít.

A fűtő-hűtő klímaberendezéseket 2 csoportját különböztetjük meg: csak az átmeneti és a téli szezonban is fűtésre alkalmas modellek. Csak az átmeneti szezonban még 0 fok felett üzemképes modellek nem rendelkeznek csepptálva fűtéssel míg a téli szezonban alkalmas további 2 csoport, a téliesített és fűtésre optimalizált modellek igen.

Téliesített modellek

A téliesített modellek olyan kompresszor-karterfűtéssel és csepptálca fűtéssel rendelkeznek, melyek lehetővé teszik, hogy akár -25°C-os külső hőmérsékletig is üzemképes legyen a készülék fűtési üzemmódban.  A leolvasztáskor keletkezett kondenzvíz télen eljegesedhet aminek kiküszöbölését a kültéri csepptálca fűtés biztosítja az üzembiztos működés érdekében.  Még a legnagyobb hidegekben is szavatolja a korkompresszorolaj megfelelő kenését a kompresszor-kárterfűtés  induláskor jelentősen növelve a kompresszor élettartamát. Ezen termékek csoportjának maximális SCOP értéke 4,6.

Fűtésre optimalizált modellek

A kifejezetten fűtésre optimalizált klímaberendezések egy következő termékcsoport. Ezek a klíma modellek kompresszor-karterfűtés és a kültéri csepptálca fűtésen felül egy Dual Stage kompresszorral vannak szerelve. Az egyik legismertebb légkondícionálókat gyártó vállalat a Gree  saját fejlesztésű, innovatív Dual Stage kompresszor technológiájának köszönhetően tovább növekszik a működési tartomány egészen -30°C-ig, így egy nagyon szélsőséges időjárás esetén is működőképes a klíma. A névleges teljesítményüket legalább -15°C-ig 100%-ban megtartják , míg az általános kompresszorral szerelt berendezések nagy része ilyen hideg időjárásban már csak a névleges teljesítményük kb. 60-70%-át tudja adni. Az ilyen berendezések maximális SCOP értéke 5,1, vagyis átlagosan 1kWh villamosenergiát több mint 5-szörösen hasznosít.